Home Kávé-világ A rendszeres kávéivás megdöbbentő hatással van a nőkre

A rendszeres kávéivás megdöbbentő hatással van a nőkre

0
A rendszeres kávéivás megdöbbentő hatással van a nőkre

A kávéivás élettani hatásairól régi és kiterjedt vita zajlik a tudomány berkeiben. Amíg a kávéban lévő antioxidánsok jótékony hatással lehetnek a tumoros megbetegedések kockázatainak csökkentésére, addig a szív-és érrendszeri problémákkal küszködők számára veszélyessé válhat a rendszeres kávéivás. Egy nemrég publikált új kutatás most egy sokakat érintő probléma, a mellrák kockázata és a kávézás között tárt fel igen jelentős összefüggést.


Jóval kisebb  a mellrák kialakulásának kockázata

A patinás svédországi Lund Egyetem (Lund, Scania) kutatói különleges összefüggést tártak fel a kávéivás, illetve a mellrák kialakulásának kockázata, továbbá a női mellméret változásai között.

Noha a kávéivás egészségügyi kockázatai, illetve hatásai elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatban szoktak előtérbe kerülni, az utóbbi időben egyre gyakrabban esik szó a kávé preventív szerepéről bizonyos tumoros megbetegedések kockázatának csökkenésében.

Helena Jernstroem a Lund Egyetem onkológusa egy nemrég elvégzett kutatás eredményét ismertetve kijelentette, hogy vizsgálataik szerint napi három csésze kávé elfogyasztása jelentősen csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.

Fotó: Engin Akyurt képe a Pixabay -en.

Ugyanakkor a rendszeres kávéivásnak van egy másik mellékhatása is a Lund Egyetem kutatócsoportjának vizsgálatai szerint. Napi három vagy több kávé elfogyasztása esetén ugyanis kimutatható a mell méretének csökkenése.

A svéd kutatók összesen 270 önkéntes alanyt vontak be a vizsgálatukba. A rendszeres, napi legalább három vagy ennél több csésze kávét megivó csoport adatait vetették össze a kávét nem fogyasztó kontrollcsoport adataival. A kutatók azt találták, hogy a rendszeresen kávét ivó nők között sokkal kisebb valószínűséggel alakul ki tumoros elváltozás a mellben, mint a kávét nem fogyasztó társaiknál. Ugyanakkor csak a viszonylag sok kávét ivó nőknél tapasztalták a mellek méretének jól észlelhető csökkenését.


Érdekes összefüggést tártak fel a mellméret csökkenése és a tumoros megbetegedés kockázata között

A vizsgálatban részt vett nők több mint felénél volt kimutatható, hogy a rendszeres kávéivás egy olyan gént aktivizált a szervezetükben, ami a mellben lévő emlőmirigyek zsugorodását eredményezi. Helen Jenstoerm a mellméret csökkenésével kapcsolatban elmondta, hogy a rendszeres kávéivó nőknek természetesen nem kell attól tartaniuk, hogy teljesen összezsugorodnak a melleik.

A kutatók a vizsgálati csoport alanyainak több mint ötven százalékánál találták szignifikánsnak a mellméret csökkenését. A Lund Egyetem tudósai megállapították, hogy a kávéfogyasztás az ösztrogénekre, a női nemi hormonokra is hatással van.

A kávéban lévő egyes komponensek megváltoztathatják a nők anyagcseréjét, ami miatt a szervezet a különféle ösztrogének olyan jobb konfigurációját hozhatja létre, ami jelentősen csökkenti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát.

A kutatók mindehhez hozzáfűzték, hogy a nagymellű nőknél – a mellben lévő jelentősebb számú emlőmirigy miatt – eleve nagyobb a mellrák kialakulásának a kockázata azokhoz képest, akiknek kisebbek a melleik. A kutatók szerint ezért a nagyobb mellekkel rendelkező nőknél a rendszeres kávéivás okozta mellméret csökkenés a melltumor potenciális kockázatának szempontjából kifejezetten előnyös lehet.

TulipGarten Cafe / ORIGO