Home Agrárvilág Kiskert Birs: tippek a betakarításhoz és a feldolgozáshoz

Birs: tippek a betakarításhoz és a feldolgozáshoz

0
Birs: tippek a betakarításhoz és a feldolgozáshoz

A birs nemcsak nagyon egészséges, de nagyon finom is. Íme néhány tipp a sárga univerzális gyümölcs betakarításához és feldolgozásához.

A birs (Cydonia oblonga) a legrégebben termesztett gyümölcsfajok közé tartozik. A babilóniaiak már 6000 évvel ezelőtt termesztették ezt a gyümölcsöt. A legtöbb fajta még ma is megtalálható az Irán és a Kaukázus környéki régióban. Ám a birsalma időközben nálunk is meghonosodott a kertekben, sokan szívesen végzik a betakarítását, majd finom és egészséges ételeket készítenek belőle.

Az élénksárga birsalma olyan csábító illatú, hogy legszívesebben egyenesen a fáról leszakítva megennénk. Ez azonban nem jó ötlet: a nyers birsalma nem éppen ínycsiklandó, frissen szedett állapotban kemény és keserű. Pépesített formában, zseléként vagy befőttként viszont sok ínyenc szívét megdobogtatja. Ráadásul a birsalmában több a C-vitamin, mint az almában – és sok más, az egészség szempontjából fontos anyagot is tartalmaz, amelyek mindig is érdekessé tették a birsalmát az orvostudomány számára. Egyébként: A birset két fajtacsoportra osztják, az birsalmára és a birskörtére. Nevüket a gyümölcs alakja miatt kapták.

Röviden: A birs betakarítása és feldolgozása

A birsalma októberben érik, de legkésőbb az első fagy előtt kell betakarítani. Az érett birsalmát arról lehet felismerni, hogy a termések teljesen kiszínesedtek, és elveszítették pelyhes szőrüket. A pektintartalom az érés kezdetén a legmagasabb – ez az ideális időszak a betakarításra, ha a birsalmát lekvárrá vagy zselévé szeretnénk feldolgozni.

A birs tökéletes betakarítási ideje

A birs betakarításakor a megfelelő időpont játszik döntő szerepet. A gyümölcsök csak októberben érnek, de az első fagyok előtt be kell takarítani őket. A részben még nagyon kemény gyümölcsök később a tárolóhelyen még beérnek. Az érett gyümölcs felismerhető arról, hogy teljesen kiszínesedett, és érett állapotban elveszíti vastag, bolyhos bundáját. Ha a gyümölcsből birsalmalekvárt vagy birsalma zselét szeretnénk készíteni, érdemes még korábban betakarítani. Az érés kezdetén pektintartalmuk, azaz zselésítő képességük a legmagasabb.

Birs tárolási tippek

A korán betakarított birsalma a pincében vagy más hűvös helyen körülbelül két-négy hétig tárolható. Ez idő alatt elérik teljes aromájukat. A teljesen érett gyümölcsöt viszont azonnal fel kell dolgozni. A birsalmát érdemes egyedül tárolni, mert intenzív aromájuk átterjedhet a környező gyümölcsökre, és esetleg meg is ronthatja azokat.

A birs feldolgozásának legjobb módja

A gyümölcs feldolgozása előtt konyhai papírral dörzsölje le a héján lévő puha bundát, mert ez elrontja az ízét. A legtöbb receptnél a birsalmát nem hámozzák meg. Ha erre mégis szükség lenne, akkor ne dobjuk ki a héját! Szárítva mennyei illatúak, és jól beleillenek gyógytea keverékekbe.

A birs felhasználása a konyhában

A birs magas pektinkoncentrációja miatt különösen jól zselésít. A durvára vágott kemény gyümölcsöket körülbelül 20-30 perc alatt tudjuk puhára főzni. Leggyakrabban kompótot, zselét, lekvárt (a birs portugál neve „marmelo”, ami a lekvárra utal), édes mustot és likőrt készítenek belőlük. Egy kis mennyiségű birsalma hozzáadásával azonban a péksütemények és egyéb finomságok is természetes édességet és különlegesen finom ízt kaphatnak.

Birsalma zselé recept

  • 1 kg birsalma
  • 750 ml víz
  • 500 g zselésítő cukor 1:1

Ízlés szerint adhatunk hozzá egy fél vagy egy egész citrom levét, valamint egy evőkanál rumot vagy konyakot.

Dörzsöljük át a birsalmát egy konyharuhával, hogy eltávolítsuk a szőröket. Távolítsuk el a virágmaradványt, a szárat és a magokat, és vágjuk apró darabokra a gyümölcsöt. Ezután forró vízben 20-30 percig főzzük puhára. Maradjunk a közelben, és folyamatosan keverjük a masszát, hogy ne égjen le. Amikor a birsalma megpuhult, szűrjük át egy durva szitán. Az így kapott birsalmapürét birsalmasajthoz használhatjuk fel, így nem kell kidobni. Ezután engedjük át a leszűrt folyadékot egy finom szálú ruhán (például konyharuhán), hogy az utolsó szennyeződéseket is kiszűrjük. Majd keverjük össze a maradék, enyhén viszkózus folyadékot 1:1 arányban zselésítő cukorral (1 liter folyadékhoz 1 kilogramm zselésítő cukor), és forraljuk négy percig. Ízlés szerint finomíthatjuk a levet citrommal, rummal vagy konyakkal. A zselésítési próba után a zselét tiszta (lehetőleg forró, mosott és még meleg), légmentesen záródó üvegekbe öntjük és azonnal lezárjuk.

Tipp: A fent említett birsalmapürét, ami a zselé készítésekor felhalmozódik, felhasználhatjuk birsalmasajt készítéséhez. Régebben ezt a különlegességet gyakran karácsonyi süteményekkel együtt szolgálták fel.

A birs az orvostudományban

A birs a nagy mennyiségű C-vitamin mellett cinket, nátriumot, vasat, rezet, mangánt, fluort és sok folsavat tartalmaz. Ezenkívül a ribizlihez hasonlóan rekordszintű pektin található benne, amely segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, megköti a méreganyagokat a szervezetben és segít azok távozásában. A benne található csersavak és A-vitamin enyhíti a köszvényt és az érelmeszesedést. Ha fáradtságtól vagy gyengeségtől szenved, ezt a birs magas káliumtartalma miatt birsből készült termékekkel ellensúlyozhatja.

Különös figyelmet érdemelnek a birsalma magjai. Nagy mennyiségű nyálkaanyagot tartalmaznak. A „birsalma nyálka” korábban elterjedt gyógyszertárakban kapható gyógyszer volt, amely mára kissé kiment a divatból, talán az elnevezés miatt is. Külsőleg alkalmazva a nyálka állítólag segít leégés, repedezett bőr és még a gyulladt szemek ellen is. Ha isszuk, akkor segít a torok- és hörghurut, valamint a gyomor- és bélgyulladás leküzdésében.

A „birsalma nyálka” készítésének receptje

  • Aprítatlan birsalmamag
  • Víz

A régi háztartási szert gyerekjáték saját kezűleg elkészíteni: A birsalmamagokat 1:8 arányban áztassuk vízbe, és hagyjuk állni 15 percig. Ezután egyszerűen öntsük le a keletkező nyálkát, és használja külsőleg vagy belsőleg, a tünetektől függően.