Home Agrárvilág Kiskert Így termeszthetünk növényeket az ablakpárkányon

Így termeszthetünk növényeket az ablakpárkányon

0
Így termeszthetünk növényeket az ablakpárkányon

Kis előrelátással igazán kreatívan használhatjuk a rendelkezésünkre álló teret, és egész télen élvezhetjük a friss fűszernövények varázsát.

Kint a kertben lassan véget ér a szezon, ám, ha valaki télen sem szeretne például friss fűszernövények nélkül maradni, az ablakpárkányon is nevelgethet néhány cserépben növényt.

Létezik néhány okos módszer, amellyel a lehető legtöbbet hozhatjuk ki a rendelkezésére álló belső térből, például a napsütötte ablakpárkányból. A treehugger.com segítségével összegyűjtöttünk néhány tippet, amikkel maximalizálhatjuk a hozamot és sikeresen nevelgethetünk növényeket az ablakban.


Készítsünk ültetőtornyot

Gondolkodjunk nagyban, és próbáljunk eltekinteni a párkány méretétől. Ha elég nagy az ablak, építhetünk a párkány két szélén ültetőtornyot. A termőterület növelésének ez az egyik legegyszerűbb módja. Ha a cserepeket egymásra halmozzuk úgy, hogy egy nagyobb cserepet rakunk legalulra, abba egy kisebbet majd egy még kisebbet, többszörösére növelhetjük a termőfelületet. Az ültetőtornyok segítségével rengeteg salátát, fűszernövényt és egyéb leveles növényeket termeszthetünk.

Fotó: Dory Kornfeld, flickr.com

Hozzunk létre az ablakban polcokat

Ha több konyhaablakunk van, vagy ha nem gond, hogy csökken a kilátás, polcokat is készíthetünk az ablakba egymás fölé, így szintén meg tudjuk többszörözni a termőterület nagyságát. Az ablak magasságától függően akár több polc is bekerülhet, de megfontolhatjuk a függőpolcok rendszerének kialakítását is.

Arra nem árt odafigyelni, hogy az új polcok ne árnyékolják túlságosan az alacsonyabban lévő növényeket.

Válasszunk olyan növényeket, amelyek a legalkalmasabbak a kis területen történő termesztéshez

Sok különböző növény van, amely kint, a kertben és beltéren egyaránt termeszthető. De ha csak egy ablakpárkányon van hely, körültekintően kell növényt választani. Egyes növények jobbak, mint mások, ha a lehető legtöbbet akarjuk kihozni a kicsi helyből.

Fotó: Larry Hoffman, flickr.com

Kezdőknek különböző típusú salátát, zsázsát, káposztát (mikrozöldekhez), borsóhajtást, újhagymát és egy sor fűszernövényt érdemes kipróbálni. Ezek mind nagyon kevés helyet foglalnak el, és a rutintalanok is könnyen boldogulnak velük.

Tükrökkel vagy fóliával sokszorozzuk meg a fényt

Ha szerencsések vagyunk, és van olyan széles az ablakpárkány, hogy több sorban is elférnek a növények, felmerülhet az a probléma, hogy a külsők elfogják a fényt a belsők elől. Az egyik egyszerű trükk, ami segíthet az, ha a megfelelő helyekre tükröket vagy fóliát helyezünk el, hogy visszaverje a fényt ezekre a növényekre.

Szedjük újra és újra

Ne feledjük, ha kevés a rendelkezésre álló hely, akkor nemcsak a fizikai teret, hanem az időt is jól ki kell használnunk. A vágható saláta és más leveles zöldek termesztése jó megoldás, mert lecsipkedhetjük a leveleket újra és újra, és több nő vissza.

Fotó: Pixabay

 

Kis előrelátással igazán kreatívan használhatjuk a rendelkezésünkre álló teret, és egész télen élvezhetjük a friss fűszernövények varázsát.

TulipGarden Cafe / Sokszínű Vidék