Home Kávé-világ Ezek a figyelmeztető jelek, hogy a szervezeted nem bírja a kávét!

Ezek a figyelmeztető jelek, hogy a szervezeted nem bírja a kávét!

0
Ezek a figyelmeztető jelek, hogy a szervezeted nem bírja a kávét!

Mutatjuk, hogy milyen tünetekből szűrheted le, hogy érzékeny vagy a koffeinre.

A rendszeres kávéfogyasztók közül sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a koffeinérzékenység, vagy a jóval ritkább koffeinallergia tüneteit mutatják. Segítünk tanulni az intő jelekből, és adunk néhány tippet, hogy érintettséged esetén mivel váltsd ki a kávét.

Mi a különbség a koffeinérzékenység és a koffeinallergia között?

Azok, akik koffeinérzékenységben szenvednek, általában rosszul reagálnak a koffeinfogyasztás által kiváltott adrenalinlöketre, míg a koffeinallergiások tüneteit a kávé magas hisztaminszintje válthatja ki.

Egy, az Asia Pacific Allergy című folyóiratban publikált tanulmány kimutatta, hogy a koffeinallergia következtében kialakuló anafilaxia szerencsére nagyon ritka, és a legtöbb esetben van egy másodlagos kiváltó oka (ami lehet az aszpirinszedés is).

„A legtöbben tudatában vannak annak, hogy röviddel a koffein fogyasztása után milyen hatásokkal számolhatnak. Egyesek éberebbnek érzik magukat, vagy energiát sugároznak, mások pedig akár enyhe remegést is tapasztalhatnak. Ezek a tünetek nagyjából 20 perc után jelentkezhetnek” – magyarázta dr. Ross Perry, a Cosmedics orvosigazgatója.

Ha a remegés nálad is előfordul, vagy a kávézás után sürgető vécézési inger tör rád, akkor a szakember szerint nem kizárt, hogy érzékeny vagy intoleráns vagy a koffeinre.

„Vannak, akik egyszerűen túl sok koffein fogyasztanak, ami túlterheli a szervezetüket. Mások számára viszont már a legkisebb mennyiség is remegést, hasfáját, fejfájást, álmatlanságot, szívdobogásérzést vagy fokozott szorongást okozhat. Az utóbbi tünetegyüttes koffeinintoleranciára utalhat, amelyben szerepet játszhat az anyagcsere is.”

Miközben gyorsabb anyagcsere esetén kevésbé valószínű, hogy valaki érzékeny lesz a koffeinre, addig a lassú anyagcsere hajlamosító ok lehet. Jenaed Brodell dietetikus szerint a koffeinérzékenységet sok más tényező, így a nem, az életkor, a testsúly, valamint az agy genetikai sokfélesége és a máj anyagcseréje is befolyásolhatja.

„A tünetek gyakran az átlagosnál lassabb anyagcsere miatt jelentkeznek, ami azt eredményezi, hogy a koffein hosszabb ideig marad a szervezetben. Azok, akik érzékenyek rá, egyéni anyagcsere-tulajdonságaiktól függően képesek lehetnek kisebb mennyiségű koffeint tolerálni, a koffeinallergiások azonban ugyanerre a mennyiségre rosszul reagálhatnak” – erősítette meg a szakember.

Mivel a koffeinérzékenyek anyagcseréje lassabban dolgozza fel a koffeint, a tüneteik akár órákon keresztül is eltarthatnak.

Egy tudományos áttekintés szerint, amelyet a General Hospital Psychiatry folyóiratban publikáltak, a koffein súlyosbíthatja a szorongással küzdő és pánikbetegségben szenvedő betegek tüneteit is (az egyik vizsgálatban a résztvevők 51,1 százaléka kapott pánikrohamot a koffeinfogyasztás után).

Melyek a koffeinérzékenység vagy -intolerancia leggyakoribb tünetei?

Ezek a következőek:

  • Szívdobogás
  • Fejfájás
  • Szorongás
  • Nyugtalanság
  • Álmatlanság
  • Remegés
  • Ingerlékenység
  • Sürgető vécézési inger

Brodell hozzáteszi, a koffeinérzékenység elsősorban szapora szívverés, fejfájás, hányinger, szorongás és alvási nehézségek formájában nyilvánulhat meg. „A tünetek mértéke az egyéni érzékenységi szinttől, valamint az elfogyasztott koffeinmennyiségtől függően változhat. A koffeinallergiával kapcsolatos tünetek valamivel súlyosabbak, így az bőrkiütéssel járó viszkető érzéssel, fokozott ingerlékenységgel és remegéssel párosulhat.

divany.hu