Home Érdekességek Virághagymák ültetése, gondozása

Virághagymák ültetése, gondozása

0
Virághagymák ültetése, gondozása
Fotó: Fotolia/emuck

A hagymás növények közül a tavasszal virágzó növények hagymáit ősszel érdemes elültetni, hogy az új idény kezdetén már virágozhassanak. Ezekkel a tippekkel szeretnénk segíteni, hogy a következő tavasz színpompás legyen.

Az ősz a virághagymák ültetési időszakának kezdetét jelenti, a kertészetekben pedig óriási a választék. A dísznövény csomagküldő szolgálatok pedig még ennél is szélesebb kínálattal rendelkeznek, itt találhatunk ritkaságokat, vadon élő fajokat és a történelmi időkből ismert legendás növényeket. A csomagküldő szolgálatoknál korán kell megrendelni a virághagymákat. A különösen tetszetős virághagyma ritkaságok hamar elfogynak, ezeket ugyanis nyáron gyakran már előrendelik a rajongók.

 

Virághagymák ültetése: tippek röviden

  • A tavasszal virágzó növényeket általában ősszel ültetik. Válasszon friss virághagymákat, amelyek nagyok és kemények.
  • Fontos a napos hely és a tápanyagban gazdag, vízáteresztő talaj. Az ültetési mélység körülbelül kétszerese a hagyma méretének.
  • Ássuk ki az ültetési lyukat, lazítsuk meg a talajt és töltsünk bele egy réteg homokot. Helyezzük bele a hagymákat hajtáscsúccsal felfelé, helyezzük vissza a talajt és öntözzük meg alaposan.

 

Friss virághagymákat használjunk

A helyi szaküzletekben kínált virághagymákat érdemes még frissen megvenni: a száraz levegő és a gyakori érintés különösen rossz az apró hagymás és gumós növényeknek, például a hóvirágnak és a téltemetőnek. Csak nagy, kemény hagymákat válasszunk. Ne vásároljunk olyan hagymát, amely puha tapintású vagy már kezd hajtani, mert ezek már elhasználták a tápanyagkészletük egy részét, és kevesebb erejük van a gyökerek növesztéséhez. Ne lepődjünk meg, ha például a nagyobb tulipánhagymák drágábbak, mint a kicsik, mert a méret a minőség jele. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobb hagymákból erősebb növények fejlődnek, melyek nagyobb virágokat hoznak.

A jácint áprilistól májusig virágzik. Fotó: Fotolia/Iva

A virághagymákat érdemes közvetlenül a vásárlás után elültetni. Ha ez időbeli okok miatt nem lehetséges, akkor a hagymát egy bizonyos ideig tárolhatjuk is. A virághagymákat és gumókat hűvösen és szellősen kell tartani. Az értékes fajtákat rövid időre elhelyezhetjük a hűtőszekrény zöldségtartó részében. A hűtőszekrény azonban nem alkalmas hosszabb tárolásra, mivel az alacsony hőmérséklet hidegingert vált ki, ami a hagymák kihajtásához vezethet.

 

A hagymás és gumós virágok termőhelye

A hagymás és gumós virágok többsége a nyitott, napos helyet kedveli a kertben. Ez vonatkozik a vegyes erdőkben őshonos fajokra is, mint például a szellőrózsa és a csillagvirág. Nagyon korán kihajtanak, hogy életciklusukat még azelőtt befejezhessék, mielőtt a fák teljesen kilombosodnak, és versenyezni kellene a fényért. Ha tavasszal szeretnénk minél színesebbé varázsolni a kertünket, akkor főleg olyan virághagymákat válasszunk, amelyek idővel elvadulnak, és nagyobb területeket borítanak be a lombos fák alatt.

 

Hogyan ültessük helyesen a virághagymákat?

Az ültetési mélység elsősorban a virághagymák méretétől függ. Olyan mélyre ültessük őket, hogy a hagymákat a hagyma magasságának kétszeresével borítsa be a föld. Ezt azonban nem kell aprólékosan mérőszalaggal kimérni, mert sok virághagyma az úgynevezett húzógyökerei segítségével maga is szabályozhatja a helyzetét a talajban, ha túl sekélyre vagy túl mélyre ültettük el. Alapvetően a nagy hagymákat, például a liliomot és a díszhagymát érdemes kicsit mélyebbre ültetni, különben a szárak később nem lesznek elég stabilak.

 

Virághagymák ültetése: lépésről lépésre

1. Az ültetőgödör kiásása

Fotó: MSG/Bodo Butz

Ássuk ki az ültetőgödröt a megfelelő mélységig, és lazítsuk meg a talajt.

2. A vízelvezető réteg betöltése a gödörbe

Fotó: MSG/Bodo Butz

Vályogos, rossz vízáteresztő vagy agyagos talaj esetén a gödör aljára vízelvezető homokréteget kell tölteni, hogy a virághagymák ne rothadjanak el. Fontos a jó vízáteresztésű, tápanyagban gazdag talaj. Sok virághagymának főleg nyáron kisebb-nagyobb problémákat okozhat a magas talajnedvesség. A tulipánok különösen érzékenyek erre.

3. A hagymák elhelyezése

Fotó: MSG/Bodo Butz

A virághagymákat hegyes felükkel felfelé helyezzük a gödörbe, és óvatosan nyomjuk a talajba, hogy szilárdan álljanak, és ne boruljanak fel a talaj visszatöltésekor. A hagymák közötti távolságra a következők vonatkoznak: Hagyjunk körülbelül nyolc centimétert a nagy hagymák és gumók között, és legalább két-öt centimétert a kisebbek között.

4. Az ültetőgödör feltöltése földdel

Fotó: MSG/Bodo Butz

Töltsük fel a gödröt humuszban gazdag kerti földdel, és enyhén nyomkodjuk le. Az alapos öntözés különösen fontos, ha a talaj száraz, mert a nedvesség serkenti a gyökérképződést.

 

A virághagymák további gondozása

Az elültetés után a hagymás virágok kevés gondozást igényelnek. A levelek megjelenése után azonban a talaj nem lehet túl száraz. A nárciszokat, a kockás liliomokat és más nedvességet kedvelő fajokat már az ültetés után is érdemes öntözni. Nedves talajban gyorsabban gyökereznek.

 

Ezeket a klasszikusokat ültetjük ősszel

1. Tulipán (Tulipa)

Fotó: MSG/Beate Leufen-Bohlsen

A tulipánok legjobb ültetési ideje október és november. A hagymák ültetési mélysége a fajtától és a virághagymák méretétől függően 10-15 cm. Minél nagyobbak a hagymák, annál mélyebbre kell helyezni őket a talajban. Alapszabály, hogy az ültetési mélység kb. kétszerese vagy háromszorosa legyen a hagyma nagyságának. A tulipánok fajtától függően márciustól májusig virágoznak.

2. Fürtös gyöngyike (Muscari)

Fotó: MSG/Beate Leufen-Bohlsen

A fürtös gyöngyike hagymáit október és november között ültethetjük. Az ültetési mélység körülbelül tíz centiméter. A virágzási idő március-május.

3. Nárcisz (Narcissus)

Fotó: Hans Linde / Pixabay

A nárciszok ültetési ideje szeptember-október. A hagymák méretétől függően különböző mélységbe helyezhetők. A klasszikus kerti nárciszhagymákat kb. 10-20 cm mélyre ültessük. A nárciszok márciusban-áprilisban virágoznak.

4. Tavaszi sáfrány (Crocus vernus)

Fotó: ????Christel???? / Pixabay

A tavaszi sáfrány ültetési ideje október-november. A hagymák ültetési mélysége 5-10 cm. A sáfrányok fajtától és termőhelytől függően februárban, illetve márciusban virágoznak.

5. Csillagvirág (Scilla)

Fotó: MSG/Bettina Rehm

A csillagvirág októberben-novemberben ültethető. A hagymák ültetési mélysége 8-10 cm. A csillagvirág márciusban és áprilisban virágzik.

6. Jácint (Hyacinthus orientalis)

Fotó: MSG/Beate Leufen-Bohlsen

A jácinthagymákat október végétől november végéig ültethetjük, kb. 15-20 cm mélységbe. A virágzásuk áprilisra és májusra esik.

7. Hóvirág (Galanthus)

Fotó: Hans / Pixabay

A hóvirág hagymáit szeptemberben érdemes ültetni kb. 5 cm mélységbe. A virágzásuk már januárban elkezdődhet.

8. Tavaszi tőzike (Leucojum vernum)

Fotó: katerinavulcova / Pixabay

A tavaszi tőzike októberben-novemberben ültethető. A hagymák ültetési mélysége kb. 15 cm. Márciustól áprilisig virágzik, de néha már februárban is.

9. Téltemető (Eranthis hyemalis)

Fotó: Hans / Pixabay

A téltemető hagymáit szeptembertől októberig kb. 5 cm mélységben ültethetjük. A téltemető februárban/márciusban virágzik.

10. Hófény (Chionodoxa)

Fotó: Markéta (Machová) Klimešová / Pixabay

A hófény hagymái októberben kb. 10 cm mélységbe ültethetők. A hófény februárban/márciusban virágzik.

TulipGarden Cafe / MSG