Home Agrárvilág Kiskert A muskátli teleltetése

A muskátli teleltetése

0
A muskátli teleltetése

A muskátlit többféleképpen lehet teleltetni: jó hely lehet egy fűtetlen veranda, egy nem fűtött szoba vagy a pince. Mutatjuk, hogy teleltetőhelytől függően mire kell figyelni.

Mikor vigyük be a muskátlit?

Az első hidegebb éjszakák beköszöntével felmerül bennünk a kérdés, mikor vigyük be a muskátlit a teleltetőhelyére? A válasz nem egyszerű, főleg ha a növényünk tele van virággal. Ha azonban tartósan hajnalban mínusz 3 fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor elérkezett a teleltetés ideje.

Muskátli teleltetése előtti teendők

Első lépésben le kell vágnunk a nyíló virágokat, és az összes bimbót is, valamint meg kell szabadítanunk a növényt a száraz, beteg, sárguló leveleitől. Ha ezzel készen vagyunk, akkor vegyük számba a potenciális teleltető helyeket.

Muskátli teleltetése lakásban

A muskátlik teleltetésére a legalkalmasabb egy világos és hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 4-10 °C fölé. Ezen a hőmérsékleten a növény nem fejlődik tovább a tél folyamán, így kiküszöbölhetjük a laza szövetű téli hajtások kialakulását.

A cserepes növények teleltethetők hideg verandán, előszobában vagy lépcsőházban, garázsban esetleg pinceablakban. Legideálisabb a hűvös, száraz, de világos helyiség. Ilyen körülmények között elég csak havonta egyszer meglocsolnunk, hogy ne száradjon ki teljesen pihenő növényünk. Mindig olyan helyet válasszunk, ahol lehetőleg alacsonyabb a hőmérséklet, de némi fényt kap a muskátli. Ellenkező esetben lepotyoghatnak a levelei.

Muskátli teleltetése pincében (sötét helyen)

Ha csak sötét helyen tudjuk teleltetni a muskátlit, akkor a kis növényeket egyenként emeljük ki a földből, és tekerjük őket óvatosan újságpapírba. Az így előkészített csomagocskákat lazán egymásra fektetve helyezzük el egy ládában, amelyet a tél folyamán hűvös, sötét helyiségben tárolhatunk.

A dugványok előkészítésénél különösen fontos, hogy a földlabda teljesen száraz legyen. Ha a föld nedvességét átveszi a papír, és nem szárad ki megfelelően, akkor könnyen rothadni kezdenek a kincset érő dugványaink. Ezzel a módszerrel kis helyen is sok növényt tárolhatunk, amelyek azután tavasszal, friss földbe kerülve szinte azonnal új életre kelnek.

edenkert.hu