Home Agrárvilág Kiskert Muskátli teleltetése könnyen: ha ezekre figyelsz, biztosan sikerül

Muskátli teleltetése könnyen: ha ezekre figyelsz, biztosan sikerül

0
Muskátli teleltetése könnyen: ha ezekre figyelsz, biztosan sikerül

A muskátlit többféleképpen lehet teleltetni: jó hely lehet egy fűtetlen veranda, egy nem fűtött szoba vagy a pince. Mutatjuk, hogy teleltetőhelytől függően mire kell figyelni.

Mikor vigyük be a muskátlit?

Az első hidegebb éjszakák beköszöntével felmerül bennünk a kérdés, mikor vigyük be a muskátlit a teleltetőhelyére? A válasz nem egyszerű, főleg ha a növényünk tele van virággal. Ha azonban tartósan hajnalban mínusz 3 fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor elérkezett a teleltetés ideje.

Muskátli teleltetése előtti teendők

Első lépésben le kell vágnunk a nyíló virágokat, és az összes bimbót is, valamint meg kell szabadítanunk a növényt a száraz, beteg, sárguló leveleitől. Ha ezzel készen vagyunk, akkor vegyük számba a potenciális teleltető helyeket.

Muskátli teleltetése lakásban

A muskátlik teleltetésére a legalkalmasabb egy világos és hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 4-10 °C fölé. Ezen a hőmérsékleten a növény nem fejlődik tovább a tél folyamán, így kiküszöbölhetjük a laza szövetű téli hajtások kialakulását.

A cserepes növények teleltethetők hideg verandán, előszobában vagy lépcsőházban, garázsban esetleg pinceablakban. Legideálisabb a hűvös, száraz, de világos helyiség. Ilyen körülmények között elég csak havonta egyszer meglocsolnunk, hogy ne száradjon ki teljesen pihenő növényünk. Mindig olyan helyet válasszunk, ahol lehetőleg alacsonyabb a hőmérséklet, de némi fényt kap a muskátli. Ellenkező esetben lepotyoghatnak a levelei.

Fotó: Lynn Greyling / Pixabay

Muskátli teleltetése pincében (sötét helyen)

Ha csak sötét helyen tudjuk teleltetni a muskátlit, akkor a kis növényeket egyenként emeljük ki a földből, és tekerjük őket óvatosan újságpapírba. Az így előkészített csomagocskákat lazán egymásra fektetve helyezzük el egy ládában, amelyet a tél folyamán hűvös, sötét helyiségben tárolhatunk.

A dugványok előkészítésénél különösen fontos, hogy a földlabda teljesen száraz legyen. Ha a föld nedvességét átveszi a papír, és nem szárad ki megfelelően, akkor könnyen rothadni kezdenek a kincset érő dugványaink. Ezzel a módszerrel kis helyen is sok növényt tárolhatunk, amelyek azután tavasszal, friss földbe kerülve szinte azonnal új életre kelnek.

Muskátli teleltetése utáni feladatok

A növényeket csak február közepe után kell visszavágni. Ekkor a legerősebb 3-4 hajtást kell csak meghagyni és ezeket is 3-4 szemre vágjuk vissza.  Ezután ültessük friss földbe a töveket, és helyezzük őket kicsit melegebb helyre. Fokozatosan megkezdhetjük az öntözést is. Akinek nincs elegendő helye a nyár folyamán nagyra nőtt muskátlik teleltetésére az már augusztusban gondoskodjon dugványokról.

Fotó: Gundula Vogel / Pixabay

A fiatal növények sokkal kevesebb helyet igényelnek, ugyanakkor maradéktalanul továbbhordozzák az anyanövények jellemző tulajdonságait. Ha a nyár óta megerősödött dugványokkal teli szaporítóládák számára sincs elegendő helyünk, akkor is van megoldás!

TulipGarden Cafe / Edenkert.hu