Home Hazai ízek Számos betegségtől véd meg a magyar szilva

Számos betegségtől véd meg a magyar szilva

0
Számos betegségtől véd meg a magyar szilva

Több ezer különböző szilvafajta létezik, melyek színben, méretben és beltartalmi értékekben is eltérnek egymástól, egy azonban közös bennük: rendkívül egészségesek és finomak.

Magyarországon szinte bárhol megterem a szilva.AMIÓTA VILÁG A VILÁG, KÖZSZERETETTEL FOGYASZTJUK GYÜMÖLCSKÉNT, ASZALVÁNYKÉNT VAGY LEKVÁR FORMÁJÁBAN.Az ősz egyik nagy slágerének színválasztékától már csak a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása több, így minél többet eszünk ebből a finomságból, annál jobb.

A népszerű gasztronómiai portál a szilva következő jótékony hatásait gyűjtötte össze:

Igazi vitaminbomba
Természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek megelőzése szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is.

Erősíti a csontokat
A K1-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Tisztítja a szervezetet
A szilva kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású: rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést.

A 85 SZÁZALÉKBAN VÍZBŐL ÁLLÓ APRÓ GYÜMÖLCS KIVÁLÓ SZOMJOLTÓ, MIKÖZBEN A HÉJÁBAN TALÁLHATÓ CELLULÓZNAK, ÉS ROSTOS HÚSÁNAK KÖSZÖNHETŐEN KÖZISMERT VIZELETHAJTÓ. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet.

Segíti a diétát
Ezt a gyümölcsöt a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát és pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét.

Vashiány ellen
Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid.

A VASNAK VÖRÖSVÉRSEJTKÉPZŐ HATÁSA VAN, AMELY HATÉKONY MEGOLDÁS A VÉRSZEGÉNYSÉGRE ÉS A VASHIÁNYRA, JAVÍTVA EZÁLTAL MÉG A KÖZÉRZETET IS. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

Védi a szemet
Jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben.

A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.

Felturbózza a testet
Sötétkék, sötétvöröses színét egy sajátos anyagnak, a polifenolnak köszönheti, amely rendkívül hatékony antioxidáns. Ötször erősebb, mint a bétakarotin, ötvenszer erősebb, mint az E-vitamin, és hússzor erősebb, mint a C-vitamin.

origo.hu