Home Agrárvilág Kiskert Télen sem kell lemondani a kertészkedésről

Télen sem kell lemondani a kertészkedésről

0
Télen sem kell lemondani a kertészkedésről

Annak ellenére, hogy a tél a növények és a kertészkedés szempontjából csendes évszak, akad azért tennivaló. A decembertől márciusig tartó hideg hónapok tökéletes alkalmat adnak a kertek, hidegkertek, sőt üvegházak építésére, amelyek lehetővé teszik a kertészek számára a betakarítási időszak meghosszabbítását. Ezenkívül a tél kiváló alkalom arra, hogy a kora tavaszi növények magjait elvessük. Ha a fagyos talaj engedi, télen új ágyásokat, sövényeket is kialakíthatunk.

Új ágyások, utak

A decembertől márciusig tartó időszak tökéletes arra, hogy új utakat és ágyásokat hozzunk létre a kertben. Döntsük el, milyen felületű utat szeretnénk, esetleg pala, tégla, kavics, keményfa. Ezután jelöljük ki a helyét, majd ássuk ki a hosszát és szélességét a felületi anyag mélységéig. Helyezzünk homokágyat az árokba, hogy könnyebben kiegyenlítse a kő- és téglautat. Ha fát vagy kavicsot használunk, egyszerűen töltsük fel az árkot, majd a repedéseket, és kész is.

Az új ágyások létrehozása vagy a meglévők bővítése nem nehéz; akár ki is lehet hagyni az ásást. Ha a föld nem fagyos, szépen, komótosan elő lehet készülni a tavaszra.

Magvak csíráztatása

A magok csíráztatásának rengeteg előnye van: magot olcsóbb vásárolni, mint palántát, korábban be is takaríthatjuk a növényt, és, ha szennyezetlen talajt használunk, a palánták erősebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömegesen nevelt példányok. Akár a saját magunk által begyűjtött magokat is visszaforgathatjuk így a kertbe.

Freepik.com

A kezdéshez töltsünk meg egy tiszta edényt, például tojástartót, szennyezetlen termesztőközeggel. A tárolónak jól kell szellőznie. Ültessük el a magokat, és tegyük az edényt egy nagy, laza, átlátszó műanyag zacskóba. A táska megemeli a légkör hőmérsékletét és a páratartalmat. Ha a magoknak napfényre van szükségük a csírázáshoz, helyezzük őket meleg, napos helyre, és gyakran ellenőrizzük, hogy a szárak egyenesen nőnek-e. Rendszeresen kell ellenőrizni a talaj nedvességét, legyen mindig nedves, de ne átázott. Adjunk hozzá műtrágyát, ha a palántának négy vagy több levele van már. A hideg hónapokban termesztett növények, például a brokkoli, a káposzta vagy a zeller, a téli hónapokban beltéren is nevelhetőek.

Üvegbúra

Az egyik nagyszerű módja, hogy néhány héttel előrehozzuk a betakarítást, ha megvédjük a növényeket a széltől és a fagytól egy egyszerű burokkal. Szinte bármiből készíthető, akár egy 5 literes műanyag flakonból is.

Hidegágy

Egy hidegágy tökéletes lehet palántanevelésre, segítségével előbb kezdődhet a kerti szezon. Bár a fóliasátrak a legtöbb helyen kiszorították, elkészíteni nem nagy ördöngősség. Fogjunk egy régi ablakot, deszkákat, készítsünk egy ablakkal megegyező nagyságú keretet, és rögzítsük rá az ablakot. Egy pálcával tartsuk nyitva a hidegágyat, hogy a napsütéses napokon a levegő áramolhasson.

Üvegház

A lelkes kertészek arról álmodnak, hogy egész évben saját, biotermékeket termeszthetnek. Egy üvegház ezt lehetővé teszi. Ezek, a hidegágyakhoz hasonlóan, ugyanúgy felfogják a napsugárzást, így meleg, nedves légkör jön létre, ahol a növények virágozhatnak, növekedhetnek a természetes szabadtéri növekedési időszakon kívül is. A maximális napsugárzás érdekében olyan helyre építsük az üvegházat, ahol soha nem lesz árnyékban, még akkor sem, amikor a nap már alacsonyan van.

TulipGarden Cafe / Sokszínű Vidék