Home Agrárvilág Kiskert Zöldike – az egyik legjobb légtisztító szobanövény

Zöldike – az egyik legjobb légtisztító szobanövény

0
Zöldike – az egyik legjobb légtisztító szobanövény

A zöldike egy gyorsan növő növény. Lehajló levelei, vékony, lecsüngő szárain tavasszal és nyáron növő apró, fehér virágai, majd az utána kifejlődő kis sarjnövénykék teszik vonzóvá.

Ez a növény az egyik legkönnyebben tartható szobanövényünk.Alkalmazkodóképessége szinte felülmúlhatatlan. Nemrég felfedezett tulajdonsága, hogy levelei képesek megkötni a légkörben fellelhető szennyezőanyagokat, sőt az egyik leghatásosabb légtisztító növény.

Keskeny, fűzöld leveleinek középvonalában fehér vagy krémszínű csík fut végig. Indaszerű virágzati tengelyén gyakran nem csak virágok, hanem apró, cserépbe ültethető fióknövénykék is fejlődnek.

A zöldike, csokrosinda gondozása

  • Fényigény: Jól megvilágított helyen érzi jól magát, közvetlen napsütés nélkül. Árnyékban is megél, de ilyenkor nem örülhetünk apró fehér virágainak.
  • Hőigény: Átlagos meleg, télen se legyen kevesebb 7 °C-nál.
  • Vízigény: Közepes vízigényű, télen ritkábban. Ha elfeledkezünk locsolásáról az sem végzetes számára, megvastagodott gyökereivel felkészült az ínségesebb napokra.
  • Páratartalom: Időnként permetezzük a leveleket.
  • Betegségek: Általában nincsenek.
  • Kártevők: Általában nincsenek.

A zöldike mérgező

A zöldikével nem árt vigyázni, mert  az ópium hatásához hasonló kémiai vegyületeket tartalmaz. Még ha ezek nem is tekinthetők toxikusnak, gyomorrontást, hányást, hasmenést okozhatnak. Érdemes tőle távol tartani például a macskákat.

edenkert.hu