Home Érdekességek Ideje jobban megismerni a murcit

Ideje jobban megismerni a murcit

0
Ideje jobban megismerni a murcit

Meglepően sokan nincsenek tisztában azzal, mi is pontosan a murci. Pedig az új bortörvénynek köszönhetően valószínűleg többször fogsz találkozni vele éttermekben, bisztrókban és a boltokban.

Bécsben imádják, ősszel mindenki murcit iszik (Sturm) a Naschmarkton, egészen addig, amíg meg nem jelenik az újbor. Lehet, hogy itthon is trend lesz ezután?

Forrás: boraszportal.hu

 

A kultúrnövény szőlő

A szőlő termése sokféleképpen fogyasztható: eheted friss szőlőként, lehet belőle mazsola, a levéből must, bor, pezsgő, borpárlat készülhet. Az új bortörvény augusztusi bevezetésével most egy újabb termékkel bővült a paletta: az Európa számos országában kedvelt ital, a murci, már hazánkban is forgalomba hozható. A régi szabályozások miatt eddig a gyakorlatban ez nem valósulhatott meg, többek között ezen is könnyített az új rendelet. Mostantól ugyanis sem forgalomba-hozatali engedély nem szükséges, sem laboratóriumi vizsgálatot nem kell lefolytatni ahhoz, hogy a murci a boltok polcaira kerüljön. A bortörvényről röviden itt olvashatsz.
De mi is ez a furcsa nevű ital, és vajon szeretni fogjuk-e?

 

Must vagy murci?

A borkészítés során a szüretet követően először kipréselik a szőlő levét, ebből keletkezik a must, amely fehér- és vörös szőlő esetén is világos színű és nem rendelkezik alkoholtartalommal. A szőlőbogyó cukortartalma miatt rendkívül édes, ezért is népszerű a gyerekek körében. A must cukortartalma szigorú szabályok betartása mellett korlátozottan növelhető (kivéve a borkülönlegességek mustját).

A must tisztítása, ülepítése után, a színmustot a cefrétől leválasztják, és optimális hőmérsékleten 1-3 órán belül beindul az erjedési folyamat: a cukor az élesztőgombák segítségével fokozatosan alkohollá alakul.

Amikor már erjed a bor, és van alkoholtartalma, de az erjedés még nem fejeződött be, akkor kapjuk meg ezt a köztes terméket, a murcit.

A murci nyers, zavaros, szénsavas és üledékanyagokat is tartalmaz, hiszen nem zárult még le a teljes tisztítási folyamat. Ebből már nem ihatnak a gyerekek, hiszen az alkoholtartalma magas. Édesebb a bornál, még dolgozik benne az élesztő, emiatt olyan bizsergető és szénsavas, szinte csípős. A színe enyhén zavaros: a szőlőfajtától függően sárga, rozé, vagy vörös.

És hogy mit fogyassz, ha murcit kóstolsz? A helyedben kipróbálnám a most amúgy is nagyon trendi erjesztett ételek mellé, például egy jól behűtött kovászos uborka krémleveshez.

TulipGarden Cafe / Borász Portál