Home Kávé-világ Milyen víz a legmegfelelőbb a kávéhoz?

Milyen víz a legmegfelelőbb a kávéhoz?

0
Milyen víz a legmegfelelőbb a kávéhoz?

Az alternatív módszerekkel elkészített kávé 98 %-át víz alkotja. Ez alapján értelemszerű, hogy a víz minősége és összetétele nagyon fontos tényező, amely befolyásolja az elkészített kávé ízét. Milyen anyagok alkotják a vizet és mire kell odafigyelnünk a kiválasztásánál?

TDS (Total Dissolved Solids)

Ez a folyadékban található összes 2 mikrométernél kisebb szerves és szervetlen anyag. Ezek az anyagok pl. a foszfátok, nitrátok vagy a nátrium. Nagyon leegyszerűsítve elmondhatjuk, hogy minél nagyobb a víz TDS tartalma, annál érezhetőbb, kifejezőbb az íze. A TDS-t milligrammban mérik 1 l folyadékban. A babavízben kb. 140 mg/ l, még a szénsavas ásványvízben akár 2500 mg / l a TDS értéke.

A víz keménysége

A keménységgel a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét fejezzük ki. Legtöbbször kalcium és magnézium- oxid, de más ásványi anyagokat is tartalmaz. Hasonlóan mint a TDS-nél, a víz keménységét is milligrammban mérik 1 l folyadékban.

pH

A folyadék kémhatását jellemzi. Értéke a hidrogénion sűrűségéből származik. A víz pH értéke semleges, tehát se nem savas, se nem lúgos.

Tökéletes víz a kávé elkészítéséhez

  • TDS: 120 – 140 mg
  • ph: 7,0
  • keménység: 70 – 90 mg

Hogyan válasszunk megfelelő vizet?

Most, hogy tudja, milyen értékeket kell követnie, talán könnyebb dolga lesz a megfelelő víz kiválasztásával. A csapból folyó víz a kávé elkészítése szempontjából túl kemény és a TDS tartalma 500-1500 mg / l. Természetesen mindez az adott régiótól függ. Ha a háztartásokat vesszük figyelembe 3 olcsó megoldást tudunk a figyelmébe ajánlani, amelyek a kávé elkészítéséhez megfelelő minőségű vizet biztosítanak.

1) vízszűrős vízforraló

Ezt a módszert talán nem kell bemutatni közelebbről. A piacon számos gyártó található, tehát elég csak választani. A vízforralókba különböző szűrőfokozattal rendelkező szűrők helyezhetők.

2) Csapra szerelhető szűrő

Ennél a lehetőségnél egyenesen a csapból folyik ki a megszűrt víz.

3) Babavíz

A megfelelő babavíz kiválasztásánál elég elolvasni a palack hátoldalán található leírást és összehasonlítani az itt tanultakkal. Ha nem rendelkezik az előző két pontban leírt eszközökkel, akkor ez a legolcsóbb és leggyorsabb megoldás.

Ha úgy gondolja, hogy a víz minőségéről beszélni azért már túlzás, csak gondoljon bele, hogy minden kávéital az eszpresszótól a kotyogóson keresztül a leöntött kávéig egy recept, amelynek a víz az egyik fő összetevője.

coffein.hu