Home Kávé-világ Érdekes kávézási szokások

Érdekes kávézási szokások

0
Érdekes kávézási szokások

Ahány ház, annyi szokás! Ez igaz a kávézásra is. Sokféleképpen ihatjuk a napi, betevő, sokszor éltető kávénkat. Hosszú vagy rövid kávéként, keserűen, ízesítés nélkül, vagy ellenkezőleg, sok tejjel, sok cukorral, nagy bögrében… Csak ízlés kérdése, kinek miként finomabb.

De nem csak személyenként térnek el a kávézási szokások, hanem nemzetenként is. Szinte minden országnak megvannak a maga kis rituáléi, szertartásai, ízesítései, melyeket jobban preferál. Sokszor számunkra egészen meghökkentő kávéváltozatokkal is találkozhatunk. Gondoljunk például a cibetmacska ürülékéből kiválogatott kávészemekre, és arra a különleges kávéra, ami ebből főzhető. De számos hasonló izgalmasabbnál izgalmasabb kávézási szokással találkozhatunk a nagyvilágban. Most összegyűjtöttünk párat.

Thaiföldön nem csak a cibetmacska segítségével készült kávét kedvelik, hanem van egy olyan fajta is, amihez elefántok segítségét veszik igénybe. Egy igen drága, malátás, étcsokis ízű kávét kaphatunk ezen a módon. Az elefántok megeszik a kávébabot, majd a gyomrukban található enzimek a kávészemek fehérjéit megbontják, így egy kis plusszal, kellemesebb ízzel gazdagítják azt. De kapaszkodj meg, denevérek segítségével készült kávé is kapható már! A Jamaicai gyümölcsdenevér a kávégyümölcsöt lerágcsálja, de a kávébabot meghagyja. Ezen a kávébabon rajta marad a denevér nyála, mely reakcióba lép a rajta maradó gyümölccsel és a kávébabbal. Állítólag a kávé gyümölcsös, virágos ízű lesz tőle.

Törökországban szintén a miénktől nagyon eltérő kávét fogyasztanak a törökök.

A török nagyon erős, zaccos feketekávét fogyasztanak.  Az étkezés után szolgálják fel egy kis édességgel, desszert gyanánt. Dzsezvában (cezve), egy hosszú nyelű sárgaréz edényben a többször átdarált kávét cukorral együtt felfőzik. Ahány csésze kávét terveznek főzni, annyi kanál darált kávét tesznek bele. A felforrt kávét csészékbe öntik, majd a tetejükre 1 csepp hideg vizet tesznek, hogy a zacc leülepedjen, lesüllyedjen gyorsan az aljára. Nem szűrik le!

Tudtad, hogy korábban, a 16. században olyannyira fontosnak tartották a kávét, hogy Konstantinápolyban hatályba lépett egy olyan törvény, amely megengedi a nőknek a válást, ha férjeik nem biztosítanak számukra elegendő kávét. Ma már persze nem élő jogszabály.

Svédországban Grugnak nevezik a kávét. Rézedénybe felteszik a vizet, hozzáadják az egyszer, durván őrölt kávét és addig főzik, míg az besűrűsödik.

Egyiptomban az ízesítés izgalmas, ők teljesen tisztán, cukor és tej, tejszín ízesítése nélkül isszák a kávét. Talán azért, mert a kávé melegen, mindenféle ízesítő nélkül adja ki igazán az igazi aromáját.

Marokkóban ennek az ellentétje igaz, különlegesen ízesítve szeretik és nem is akármit használnak hozzá. Nem a megszokott cukrot, tejszínt, esetleg fahéjat, hanem szerecsendiót, borsot adnak hozzá, melytől különleges, fűszeres ízt kap a csésze kávé.

Etiópiában figyelnek a minőségre és legalább 2 órán keresztül készítik a kávét. Azt pedig sóval, vajjal, illetve erős fűszerekkel ízesítik. Igazi kis szertartása van a kávékészítésnek, felszolgálásnak, így nagy megtiszteltetés, ha valakit meghívnak kávézni.

Vietnámban lassan, hosszasan lecsöpögő kévét készítenek egy szűrő segítségével, melybe kerül a kávé és arra a forró víz. Sűrített tejjel kínálva, édes, ízletes italt kapunk.

Olaszországban is erősen kedvelik a kávét.

Espresso a legsűrűbben kért fajta, mely erősen lefőzött, sötétbarna kávé, egy kevés habos felső réteggel egy kis csészébe töltve. De a latte macchiato szintén nagy népszerűségnek örvend, mely reggelente kerül elő, az édes reggeli részeként. Ez a fajta kávé több tejjel készült, habos kávé.

Kína a jelentőségteljes teázási szokásairól ismert főként, de azért kávézni is szeretnek. Az érdekesség, hogy otthon általában gyors, instant kávét isznak, inkább kávéházakba járnak szívesebben.

Franciaországban tejeskávét fogyasztanak szívesen a reggelijük mellé, ez a cafe au Lait. Egy kevés, negyed csészényi, erős filteres kávéra kerül a forralt tej.

Brazíliában is hatalmas népszerűségnek örvend a kávé, ami nem meglepő, hiszen kávétermesztő nagyhatalom is az ország. A kávézási szokásaik abban térnek el a miénktől, hogy az espressóhoz először cukorszirupot főznek víz és cukor hozzáadásával, majd erre töltik az erős, rövid kávét. Az ital így sokkal édesebb, ízesebb lesz.

Japánban hidegen, csepegtetéssel készülő kávét részesítik előnyben.