Home Kávé-világ Szigorít a kávé kapcsán Szerbia

Szigorít a kávé kapcsán Szerbia

0
Szigorít a kávé kapcsán Szerbia

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

A szerbiai sajtó a napokban nagy terjedelemben foglalkozott az új szabályozással, amely miatt megváltozik az eddig kávénak nevezett termékek elnevezése.

SZERBIÁBAN A LEGTÖBBEN AZ ÚGYNEVEZETT TÖRÖK KÁVÉT FOGYASZTJÁK,amelynek során a finom porrá őrölt kávét edényben felfőzik, és a zaccal együtt öntik a csészébe. Azzal, hogy porrá őrlik a kávét, lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kávéba más, porrá őrölt anyag is kerüljön, az általában valamiféle gabona őrleménye.

EDDIG A CSOMAGOLT KÁVÉBAN A KÁVÉSZEMEK MELLETT SZÓJÁT, BABOT, BORSÓT, CSICSERIBORSÓT, ÁRPÁT VAGY CIKÓRIÁT IS LEHETETT TALÁLNI. Május 31-ével viszont ez megszűnik.

„Június 1-től kávénak csak azt lehet nevezni, ami száz százalékban kávészemekből készült, és ha a termék mást is tartalmaz, akkor azt a csomagoláson egyértelműen fel kell tüntetni” – közölte a szerbiai közszolgálati televízióban Branislav Raketic, a szerbiai mezőgazdasági minisztérium illetékese.

A szakértő elmondta, hogy abban az esetben, ha a keverékben 50 százaléknál több kávé van, akkor a megnevezésben szerepelnie kell annak a megjelölésnek, hogy „kávéalapú készítmény”, és JÓL LÁTHATÓ HELYEN FEL KELL TÜNTETNI, HOGY MIVEL DÚSÍTOTTÁK,ha pedig kevesebb mint 50 százalék a kávé aránya, akkor például árpa esetén azt kell ráírni, hogy „árpaalapú készítmény kávéval”.

A szabályozást másfél évvel ezelőtt fogadták el, Szerbia 460 kávétermelőjének 18 hónapja volt arra, hogy módosítsa a csomagolásait.

Origo